کلیدواژه

تعداد 25

تاسيس گروه جديد پژوهشي " خاورميانه و مطالعات اروپا "

۹ بهمن ۱۳۹۷

مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه، به عنوان یکی از مراکز مطالعاتی پيشرو در حوزه مطالعات منطقه اي اقدام به تاسيس گروه مطالعاتي "خاورميانه و مطالعات اروپا" مي كند. دكتر كيهان برزگر استاد روابط بين الملل و رئيس پژوهشكده مطالعات استراتژيك خاورميانه ضمن اعلام اين خبر در اين زمينه مي گويد: "جايگاه اروپا در روابط بين المللي ايران، فراتر از تبادلات اقتصادي و جذب سرمايه گذاري ها و تكنولوژي بالا، به دو موضوع مهم ديگر يعني توافق هسته اي (برجام) و مسائل منطقه اي هم گره خورده و در سال هاي اخير از اهميت ويژه اي برخوردار شده است. خروج ترامپ از برجام، محك جديدي براي توانايي اجراي سياست هاي مستقل اروپا از آمريكا در يك قالب چندجانبه گرا و بطور كلي اعمال فلسفه صلح غربي در مناطق نزديك خود از جمله خاورميانه است."

ترامپ، ایران و خاورمیانه

نویسنده: کیهان برزگر  |   ۸ اسفند ۱۳۹۵

اگر ترامپ نتواند بین برجام و نقش منطقه‌ای ایران تعادل برقرار کند، این مساله منجر به بی‌اعتمادی بیشتر ایران در کارآمدی همکاری‌ جمعی د ر منطقه‌ می‌شود و همین امر مطمئنا در مواضع بین‌المللی آمریکا شکاف ایجاد می‌کند. چون این سیاست قبل از هر چیز منطق همکاری‌ چندجانبه براى ايجاد امنيت و ثبات پايدار را كه مورد تاييد و تشويق جامعه جهانى است به چالش می‌کشد.

جنگ موصل و موضع تركيه

نویسنده: سید حسین موسوی  |   ۱۲ آبان ۱۳۹۵

موضوع مشارکت ترکيه در جنگ موصل در هفته هاي اخير به موضوع درگيری های لفظی ميان رهبران ترکيه و عراق تبديل شده است و رهبران دو کشور تا آنجا پيش رفتند که خارج از عرف ديپلماتيک به يکديگر اهانت کردند.

دکترین سلمان و مناسبات ایران و عربستان سعودی

نویسنده: آرمینا آرم (مدیر گروه)  |   ۱۳ مرداد ۱۳۹۵

دکترین سلمان ایران را علت اصلی بسیاری از مشکلات سياسی _ امنیتی در منطقه خاورمیانه می داند. اصول این دکترین حاصل نیاز استراتژیک عربستان در وضعيت جديد منطقه است.

آینده پژوهی روندهای نوظهور در خاورميانه عربی در پرتو نقش آمريكا

نویسنده: حسین مینایی  |   ۱۳ بهمن ۱۳۹۴

منطقه خاورميانه كانون بحران در جهان است و معماي امنيت در منطقه در بالاترين سطح وجود دارد. پس از وقوع حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001، خاورمیانه نقش برجسته تری در سیاست آمریکا نسبت به گذشته بازي کرده است. روندهای نوظهور در خاورمیانه موجب افزایش توان بالقوه بی ثباتی خواهد شد.

سياست خارجی ايران ماهيت امنيتی - دفاعی پيدا كرده است

نویسنده: سید حسین موسوی  |   ۱۰ بهمن ۱۳۹۴

تحولات منطقه با ابعاد سياسي و امنيتي بي حد و حصر آن عملا ايران را از پاي ميز مذاكرات هسته اي به رايزني هاي فشرده در خصوص مسائل منطقه اي پرتاب كرده است. در شرايطي كه پايان مذاكرات هسته اي ايران مي توانست پتانسيل سياسي اين كشور براي حل مسائل منطقه اي دوشادوش ساير بازيگران را رها سازد سياست هاي از سر عصبانيت و عاری از عقلانيت عربستان سعودي نيل به موفقيت در اين امر را سخت كرده است.

گفت‌وگوی اختصاصی کیهان برزگر با محمدجواد ظريف

نویسنده: کیهان برزگر  |   ۶ شهریور ۱۳۹۴

كيهان برزگر، هادي خسروشاهين- اولين گفت‌وگوي مشترك يك چهره آكادميك كشور و يك روزنامه‌نگار با محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه. ميزبان اين گفت‌وگوي منحصر به فرد بود. گفت‌وگوي اختصاصي ديپلمات با وزير امور خارجه با پرسش‌هاي كيهان برزگر استاد روابط بين‌الملل دانشگاه علوم و تحقيقات آغاز شد. در اين بخش ظريف و برزگر در مورد مفاهيم كاربردي روابط بين‌الملل نظير قدرت، امنيت و بازدرندگي بحث كردند و بعد به موضوع همكاري‌هاي جهاني و منطقه‌اي رسيدند. ظريف با اشاره به اينكه دوران پارادايم رئاليستي در نظام جهاني به پايان خود رسيده، بر لزوم طرح‌ريزي مفاهيم و پارادايم‌هاي جديد تاكيد كرد. او ترجيح مي‌داد به جاي استفاده از امنيت مبتني بر بازدارندگي از مفهوم امنيت شبكه‌اي استفاده كند. ظريف در بخش ديگري از اين گفت‌وگو در پاسخ به پرسش‌هاي كيهان برزگر از جزئيات پروژه خود براي همكاري‌هاي منطقه‌اي رونمايي كرد. به اعتقاد او مجمع گفت‌وگوهاي منطقه‌اي مي‌تواند خاورميانه را از گردنه خطرناك تنش و بحران به سلامت عبور دهد. او تفكر و تحليل را در چارچوب رهيافت رئاليستي به نوعي قدم گذاشتن در مسير منافع كشورهاي سلطه‌گر تلقي كرد و به همين دليل هم از نظر او منبع و منشا قدرت براي كشورهاي در حال توسعه نه در اقتصاد و اقتدار نظامي كه در خلق ايده‌ها و پردازش مفاهيم جديد در روابط بين‌الملل قابل تفسير است. اما وزير امور خارجه در بخش دوم اين گفت‌وگو در پاسخ به پرسش‌هاي من روايت خود را از گفت‌وگوهاي هسته‌اي در وين مطرح كرد. او با انتقاد از مخالفان به دليل درك نادرست از برجام تاكيد كرد كه قطعنامه شوراي امنيت بخشي از برجام نيست كه چراكه موضوع برجام تفاهم ميان ايران و 1+5 است و موضوع قطعنامه در ارتباط با كشورهاي 1+5. او در بخش‌ ديگر اين گفت‌وگو به برخي جزئيات مذاكرات هم اشاره كرد و گفت در يك فاصله چند ساعته اختلافات باقي مانده حل شد و در وين به توافق رسيديم.

كيهان برزگر در گفت‌وگویی مطرح كرد: تعاملات منطقه‌ای، ضامن اجرای توافق هسته‌ای

نویسنده: کیهان برزگر  |   ۵ شهریور ۱۳۹۴

ايران و شش كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس براي نخستين دور از گفت‌وگوهاي منطقه‌اي به زودي دور هم خواهند نشست. پس از حصول توافق هسته‌اي ميان ايران و شش قدرت جهاني اكنون نوبت به مذاكره ايران با شش عضو منطقه‌اي رسيده است تا شايد پرونده تنش‌هاي منطقه‌اي هم با تمام عمق و لايه‌هاي متفاوتي كه دارد مانند مذاكرات هسته‌اي از راه ديپلماسي به نتيجه برسد. دكتر كيهان برزگر، استاد روابط بين‌الملل واحد علوم و تحقيقات در گفت‌وگوي تفصيلي با «اعتماد» تاكيد دارد كه ايران بايد از ورود به بلوك‌بندي‌هاي جديد منطقه‌اي حذر كرده و چندجانبه گرايي را براي رسيدن به مطلوب در مسائل منطقه‌اي در نظر بگيرد. برزگر در اين گفت‌وگو به تاثيرات توافق هسته‌‌اي بر معادلات منطقه‌اي اشاره كرده و پيش‌بيني مي‌كند كه عربستان من‌باب جبر سياسي به ايران نزديك شود. متن اين گفت‌وگو به شرح زير است:

تحلیل عملکرد شورای امنیت در مقابله با داعش

نویسنده: اعظم ملایی  |   ۲۸ اسفند ۱۳۹۳

گروه تروریستی داعش با تجاوز به حاکمیت ملی دو کشور سوریه و عراق، آرامش و امنیت را از مردم این دوکشور صلب نموده و با فجیع ترین شیوه ها به برخورد با مخالفان و معتقدان به دیگر ادیان می پردازد. این وظیفه شورای امنیت سازمان ملل است که به این وضعیت رسیدگی نموده و تمام تلاش خود را برای اعاده صلح و امنیت جهانی بنماید.

بیوتروریسم و تئوری‌های ارائه شده در مقابله با آن

۲۴ اسفند ۱۳۹۳

تمامي كشورها در برابرحملات تروريستي بيولوژيكي (بيوتروريست) بسيار آسيب‌پذير هستند و نبايد از اين حملات غافل بود. بنا به شواهد موجود، تهديد حملات بيولوژيكي در حال جدي شدن است و گروهك‌هاي نوظهوري كه تعهدات اخلاقي كمتري دارند در حال گسترش مي‌باشند. از این رو تمركز بر شيوه‌هاي مقابله با تهاجم تروريستي و پنهاني بيولوژيكي اقدامي لازم و بجا است.