سفر سیسی به ترکیه و مشکلات فزاینده اخوانی ها
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۵ شهریور ۱۴۰۳
سید عبدالامیر نبوی پژوهشگر ارشد و ناظر علمی گروه مطالعات مصر و شمال آفريقا در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. نامبرده دانشیار دانشگاه تهران می باشد می باشد. حوزه مطالعاتی دکتر نبوی مسائل خاورمیانه و جنبش های اسلامی است.
نامبرده کتاب و مقالات زیادی به فارسی و انگلیسی در مجلات معتبر داخلی و بین المللی به چاپ رسانده و در کنفرانس های متعدد ملی و بین المللی شرکت کرده است. آخرین آثار پژوهشی وی عبارتند از: "مفاهيم و مسائل بنيادين خاورميانه"،(نشر دانشگاه امام صادق، 1389)؛ "اسلامگرایی رادیکال و سنجش معنا در حوزه سیاسی"، (فصلنامه سیاست، پاییز 1389)؛ "پدرسالاري جديد در خاورميانه عربي؛ درآمدي بر انديشه هشام شرابي" با همکاری دكتر مرتضي بحراني، (فصلنامه مطالعات بينالمللي، تابستان 1389).
(به کوشش)، مفاهيم و مسائل بنيادين خاورميانه، تهران: دانشگاه امام صادق (ع)، 1389.
(به کوشش)، زیست دانشجویی، سیاست و هویت، تهران: موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، 1399.
nabavisa@yahoo.com
s.a.nabavi@ut.ac.ir
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۵ شهریور ۱۴۰۳
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۱۴ فروردین ۱۴۰۳
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
تداوم برخی مشکلات داخلی و نیز فشارهای ناشی از تحولات پرشتاب خارجی، مصر را مانند سایر بازیگران منطقه ای به چاره جویی واداشته است. روشن است که گذر از این شرایط دشوار مستلزم تلاش بیشتر برای مدیریت وضعیت داخلی و به خصوص کاهش نارضایتی ها و تعارضات سیاسی است.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۲۲ آبان ۱۴۰۰
تحولات سودان از 3 آبان (25 اکتبر) بدین سو سبب شده است مسایل این کشور باردیگر در صدر اخبار آفریقا قرار گیرد. در این روز، عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش و رئیس شورای حکومت انتقالی، ضمن اعلام انحلال هیئت وزیران، در کشور وضعیت فوقالعاده اعلام کرد و بلافاصله خبر دستگیری عبدالله حمدوک، نخست وزیر، و تعدادی از وزرای دولت منتشر شد. اندکی بعد محمد حمدان دقلو معروف به ژنرال حمیدتی، فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان، نیز از اقدام فرماندهی ارتش حمایت کرد. با این اقدام، در واقع، بخش نظامی حکومت انتقالی کنترل کامل اوضاع را پس از چند هفته اختلاف بر سر بحران در شرق سودان به دست گرفت و تلاش های سازمانها و گروههای خارجی برای میانجی گری هم تاکنون بی نتیجه مانده است.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۱۲ مهر ۱۳۹۹
بروز اعتراضات مردمی در مصر و گسترش سریع آن را می¬توان تداوم نارضایتی و خشمی دانست که نسبت به عملکرد سیاسی و اقتصادی دولت وجود دارد. اعتراضات، همچون سال گذشته، با فراخوان محمد علی، تاجر و بازیگر مصری که اکنون در شهر بارسلون (اسپانیا) به سر می¬برد، شروع شد. وی سال گذشته بیش از 35 فیلم ویدئویی منتشر کرد و طی آنها با زبانی صریح و گزنده نکاتی را درباره دخالتهای خانواده سیسی و ارتش در ساخت و سازهای پایتخت جدید مصر و تاراج اموال عمومی بیان کرد.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۱۹ فروردین ۱۳۹۶
واكاوی ماهيت و عملكرد فعاليتهای داعش و گروههايی از اين دست، دو نكته اساسی را عيان میكند كه بايستی در هر تحليلی مورد توجه قرار گيرد. اول ، توجه به تفاوت ميان داعش و تفكر داعشی مهم است و نابودی اولی به معنای مرگ دومی نيست. دوم ، فعال شدن این تفكر و اقبال بدان در سالهای اخير نتیجه تحولات محیطی یا اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در خاورمیانه عربی است.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۳۰ خرداد ۱۳۹۵
النهضه طی دهه های اخیر همواره خود را جزئی از اسلام گرایی میانه رو معرفی کرده و کوشیده پایگاه قدرت خود را درون جامعه معرفی کند. این جریان سعی کرده است برای کسب قدرت به شیوه مسالمت آمیز فعالیت کند، کما اینکه بعد از سرنگونی بن علی در سال 2011، النهضه به این مشی وفادار مانده است.
گروه مطالعاتی: مصر و شمال آفریقا
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۱۵ مرداد ۱۳۹۲
دکتر نبوی در این نشست پیش زمینه ها و شرایط سیاسی مصر را که منجر به روی کارآمدن مرسی و به قدرت رسیدن اخوان المسلین شد، مطرح نمود.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۲۱ آذر ۱۳۹۰
موضعگیریهای راشد الغنوشی، به عنوان پدر اسلامگرایی در تونس، در قبال مسائل مختلف داخلی و خارجی و همچنین رفتار سنجیده همکاران حزبی وی، سبب شد تا النهضه بتواند - با کسب 90 کرسی - پیروزی چشمگیری به دست آورد.
نویسنده: سید عبدالامیر نبوی (ناظر علمی) | ۱۳ آذر ۱۳۹۰
نتیجه انتخابات مرحله اول پارلمانی قابل پیشبینی بود و همانگونه که بسیاری از تحلیلگران و صاحبنظران مسایل مصر متذکر شده بودند، با موفقیت اسلامگرایان به ویژه اسلامگرایان میانهرو پایان یافت.