در داوس چه گذشت؟
نویسنده: محمود سریع القلم | ۴ بهمن ۱۴۰۱
طی چهار روز از 27 تا 30 دی ماه 1401 ،اجلاس سالانۀ مجمع جهانی اقتصاد با 372 ميزگرد و سخنرانی تشکيل شد. گزارش زيربه مباحثی که پيرامون توسعه يافتگی در اين اجلاس مطرح شدند می پردازد.
محمود سریع القلم رئیس اسبق پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. وی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی می باشد. حوزه مطالعاتی دکتر سریع القلم سیاست خارجی ایران، مسائل خاورمیانه و روابط بین الملل است.
نویسنده: محمود سریع القلم | ۴ بهمن ۱۴۰۱
طی چهار روز از 27 تا 30 دی ماه 1401 ،اجلاس سالانۀ مجمع جهانی اقتصاد با 372 ميزگرد و سخنرانی تشکيل شد. گزارش زيربه مباحثی که پيرامون توسعه يافتگی در اين اجلاس مطرح شدند می پردازد.
نویسنده: محمود سریع القلم | ۴ تیر ۱۴۰۱
جنگ اوکراین سرآغاز یک نظم جدید جهانی است. بدون توجه به رهبر یا رهبران فعلی و آیندۀ روسیه، روابط مسکو و غرب برای چندین دهه در رویارویی خواهد بود و اروپا را بار دیگر به جغرافیای زورآزمایی میان روسیه و آمریکا تبدیل خواهد کرد. کشورهای غربی در 11000 مورد، روسیه را تحریم کرده اند و آمریکا فرصتی تاریخی از زمان فروپاشی شوروی پیدا کرده تا روسیه را تضعیف، تحدید و تحقیر کند. با توجه به منابع غنی روسیه، رشد اقتصادی این کشور تداوم پیدا می کند اما هزینۀ تمام شده کالا و خدمات از یک طرف و کیفیت و رشد آن از طرف دیگر به خاطر به حداقل رسیدن ارتباطات با اروپا، آمریکای شمالی و ژاپن دچار صدمات جدی خواهد شد. بر خلاف آنچه در ظاهر نمایان است، آلمان، انگلستان و فرانسه در رویارویی با روسیه، همراه واشنگتن نیستند.
آفات خاورمیانه شناسی در ایران
نویسنده: محمود سریع القلم | ۲۹ آبان ۱۴۰۰
مقاله اختصاصی دکتر محمود سریع القلم، رئیس اسبق پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه و استاد دانشگاه شهید بهشتی به نشست افتتاحیه پژوهشگران مهمان
نویسنده: محمود سریع القلم | ۶ اسفند ۱۳۹۹
کلیدی ترین مفهوم در شناخت وضعیت نابسامان خاورمیانه / شمال آفریقا، مفهوم Nation-State است. تقریبا در این منطقه، هیچ کشوری Nation-State نیست. ویژگی که محصول سیاسی مدرنیته است و به همه کشورهای جهان تسری پیدا کرده است. دولت - ملت یعنی نیروها و فراکسیون های سیاسی و اجتماعی در مورد اهداف و جهت گیری های کشور به اجماع پایدار دست یافته اند.