بازگشت به برجام و چرخه آچمزی ایران

نوع مطلب: مقاله

 

نویسنده: علی عیدی پور پژوهشگر مهمان و عضو گروه مسایل استراتژیک خاورمیانه

 

به دنبال روی کار آمدن دولت بایدن در آمریکا و ارسال سیگنال هایی مبنی بر بازگشت به برجام از یک سو، و تمایل دولت ایران برای این بازگشت از سوی دیگر، این تصور ایجاد شده است که بعد از بازگشت دو کشور به برجام شرایط به حالت عادی بر می گردد. اما این تصور با واقعیات فضای حاکم بر روابط دو کشور منطبق نیست چرا که آمریکا هیچگاه همه تحریم ها و اهرم های فشار علیه ایران را برنخواهد داشت.

 

بحث اصلی این یادداشت این است که از زمان مذاکرات منتهی به برجام تا کنون آمریکا با انجام یک بازی حساب شده و دقیق، ایران را در «شرایط آچمزی» قرار داده است که «برون رفت کامل» از آن برای ایران غیر ممکن است.

 

در زمان مذاکرات منتهی به برجام آمریکا با طرح و اجرای یک بازی پیچیده، رفتارهای استراتژیک گسترده و در نهایت درگیر کردن ایران در یک «بازی خود آچمزی» بسیار حرفه‌ای، اکثریت قریب به اتفاق مهره های ایران اعم از اقتصاد، رفاه، روابط خارجی و غیره را در شرایطی قرار داده بود که برون رفت از آن ممکن نبود مگر اینکه یک سری مهره ها را فدا کند تا مهره‌های دیگر را نجات دهد. در آن شرایط ایران می بایست از طریق مذاکره و امتیازدهی، طوری بازی می کرد که با فدا کردن مهره «برنامه هسته ای»، مهره های اقتصاد، رفاه و روابط خارجی را از حالت آچمزی خارج سازد که در نهایت همین امر هم صورت گرفت. اما در عمل مهره های «اقتصاد» و «روابط خارجی» ایران هیچگاه از حالت «آچمزی کامل» خارج نشدند، چراکه آمریکا این مهره ها را گروگان گرفته بود تا ایران را وادار به دادن امتیازهای دیگری خارج از چارچوب برجام نماید، ازجمله در موضوع برنامه موشکی و نفوذ منطقه ای ایران.

 

بعد از روی کار آمدن دونالد ترامپ و اتخاذ سیاست « فشار حداکثری»، ایران مجددا در شرایط «آچمزی کامل» قرار گرفت، بطوریکه علاوه بر این که «مهره هسته ای» خود را فدا کرده، سایر مهره ها از قبیل اقتصاد و روابط خارجی را نیز از دست داده است. در این میان دولت بایدن نیز کاملا از شرایط سخت ایران آگاهی داشته و حاضر نخواهد بود بدون بهره برداری از این «فشار حداکثری» به برجام برگردد. به همین دلیل هم بایدن اعلام کرد که اگر ایران به تعهداتش عمل نماید آمریکا هم به برجام باز می گردد.

 

شرایط«آچمزی کامل» ایران، تداعی کننده حالت «زوگزوانگ» ZUGZWANG در شطرنج است که به آن «حرکت اکراهی» هم گفته می شود. این حالت زمانی است که نوبت حرکت بازیکن فرا می رسد و مجبور به حرکت کردن است اما حرکت خوبی برای انجام دادن ندارد، یعنی با هر حرکتی وضعیت او از قبل بدتر می شود و به دردسر می افتد. به همین دلیل بازیکن تمایلی به حرکت ندارد چون قطعا یکی از مهره هایش را از دست خواهد داد. از طرف دیگر طبق قوانین بازی، بازیکن نمی تواند حرکت نکند، بنابراین تنها راه خروج این است که بازیکن بنا به خواست خود یکی از مهره‌هایش را فدا کند تا شاید بتواند بازی را از این حالت خارج کند. البته خارج شدن یا بدتر شدن وضعیت بازی، کاملا به هنر بازیکن در بازی بستگی دارد. از این منظر می توان گفت که «بازی هسته ای» ایران به حالت «آچمزی» کشیده شده و ایران بایستی از طریق «بازی زوگزوانگ»، حرکتی انجام دهد تا از آچمزی خارج شود. بدین معنی که باید مهره ای را فدا کند تا بتواند مهره های دیگر را نجات دهد.

 

حال این سئوال مطرح می شود در شرایطی که ایران در حالت آچمزی قرار دارد چه مهره ای را می تواند برای نجات سایر مهره ها، فدا کند؟

واقعیت این است تنها مهره ای که ایران می‌تواند مجددا فدا کند، «مهره هسته ای» است. به همین دلیل ایران چاره ای نداشت جز اینکه «غنی سازی 20 درصدی » را از سرگیرد و طرح خروج از «پروتکل الحاقی» را کلید بزند تا از این طریق آمریکا را وادار به واکنش نماید تا حرکتی در جهت خواست ایران انجام دهد. بازی ایران تا اینجا دو نتیجه داشته است: اول واکنش اتحادیه اروپا برای برگزاری جلسه غیر رسمی اعضای برجام و حضور آمریکا به عنوان ناظر در این جلسه برای گفتگو در خصوص بازگشت به برجام؛ دوم، سفر دبیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و درخواست مهلت زمانی سه ماهه جهت یافتن راه حل برون رفت از شرایط کنونی.

 

با این حال، این به معنی اتمام کار نیست، زیرا همانطور که در ابتدای مطلب بحث شد، آمریکا هیچگاه ایران را به طور کامل از «حالت آچمزی» خارج نخواهد کرد. تجربه برجام به ما نشان داده که آمریکا در ازای گرفتن امتیازات مهم، اساسی و متعدد از ایران، به صورت قطره چکانی به آزادسازی مهره های «آچمز شده ی» ایران می پردازد و این کار را نیز با مهره های کم‌ارزش‌تر ایران شروع می کند تا همچنان مهره های با ارزش ایران را در حالت آچمزی نگاه دارد و برای گرفتن امتیازات بیشتر در مراحل بعدی مناقشات میان دو کشور از آنها استفاده نماید. تحت این شرایط ایران نیز باید بطور مداوم به دنبال مهره های مهمی باشد تا بتواند در مناقشه های آتی با آمریکا از آنها برای بازی در حالت «زوگزوانگ» استفاده نماید.

 

جهت ارجاع علمی:

علی عیدی پور، « بازگشت به برجام و چرخه آچمزی ایران»، انتشار در سایت: 99/12/16

 

 

 

 

 

 


نویسنده

علی عیدی پور

علی عیدی پور  دانشجوی مقطع دکتری در رشته روابط بین الملل دانشگاه علوم و تحقیقات تهران می باشد. وی عضو گروه بررسی مسایل استراتژیک خاورمیانه است. حوزه مطالعاتی آقای عیدی پور ایران و مسائل استراتژیک خاورمیانه است.


1.دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد
2.پیام هایی که حاوی تهمت یا بی احترامی به اشخاص باشد منتشر نخواهد شد
3.پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد