حمید رضا  اکبرپور

حمید رضا اکبرپور

 

حمیدرضا اکبرپور، پژوهشگر مهمان مرکز پژوهش های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه در گروه اقتصاد سیاسی تحریم می باشد. وی  فارغ­ التحصیل مقطع دکتری در رشته حقوق بین ­الملل عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم می ­باشد. حوزه مطالعاتی آقای اکبرپور سازمان های بین­ المللی، حقوق منازعات، تروریسم و اقتصاد سیاسی تحریم است.

نامبرده مقالاتی را در مجلات معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسانده است. آخرین آثار پژوهشی وی عبارتند از:

کتاب «سازمان بین ­المللی دریانوردی: در بستر کنوانسیون حقوق دریاها»، (انتشارات حقوقی مجد، تهران، 1398)، « عملکرد سازمان بین‌المللی دریانوردی در باب مسئولیت مدنی ناشی از آلودگی دریاها در بستر کنوانسیون حقوق دریاها»، (فصلنامه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی، شماره 39، پائیز )، «ایران و سازمان جهانی تجارت»، (پنجمین کنفرانس بین المللی اقتصاد در شرایط تحریم، دانشگاه یزد، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل و شرکت پژوهشی طرود شمال، بابلسر، 1396)

Reinvestigation of the West's Sanctions against Russia in the Crisis of Ukraine and Russia's Reaction, Procedia Economics and Finance, Volume 36, 2016."

 

hamidakbarpour172@gmail.com

 


تعداد 22

تسلیحات اتمی‌ عرصه کشمکش میان داراها و ندارها

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۸ شهریور ۱۴۰۱

با وجود گذشت بیش از هفت دهه از تولید و استفاده از تسلیحات اتمی، اما به علت ذات خطرناک و تخریب ویرانگر ناشی از آن، هم‌زمان تلاش‌های گسترده‌ای در جهت کنترل تولید و محدود‌شدن دارندگان آن شکل گرفت. به همین سبب امروزه به‌ جز تعدادی معدود از کشورها، زرادخانه سایر دولت‌ها از تسلیحات اتمی تهی است.

ایران و توانمندی ماهواره‌ای

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۲۵ مرداد ۱۴۰۱

تلاش‌های ایران در این زمینه با فراز و نشیب‌های متعددی همراه بوده است. اما نکته قابل تامل در تمامی ماهواره‌های پرتابی ایران، قدرت تفکیک تصاویر در حد متوسط رو به پایین در این ماهواره‌ها بوده است. بهترین تصاویر ارسالی از ماهواره نظامی نور ۲ بوده است که قدرت تفکیکی حدود ۱۰ متر برای آن گزارش شده است. اما ایران با نزدیکی هر چه بیشتر به روسیه و گسترش حوزه‌ همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف، اینک توانسته است که در توافق با آن کشور، ماهواره سنجش از دوری با نام خیام سفارش دهد. این ماهواره توسط شرکت‌های روسی ساخته شده است و مفسران معتقدند بر اساس ماهواره "کاناپوس وی" روسی طراحی شده است.

ضرورت ایجاد فهرست افراد و گروه‌های تروریستی

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۱ مرداد ۱۴۰۱

نبود تعریف جامع و مورد وفاق جامعه‌ بین‌المللی از تروریسم، سبب شده است که فهرستی واحد و مورد قبول همگان از سوی یک نهاد متولی صادر نشود. در‌این‌میان نقش سازمان ملل متحد بی‌گمان باید پررنگ‌تر می‌بود؛ اما شورای امنیت به‌عنوان رکن اساسی این نهاد جهان‌شمول، مهم‌ترین اقدامش ارائه فهرستی بوده که در ارتباط با داعش، القاعده و افراد، گروه‌ها، شرکت‌ها و نهادهای مرتبط با آنهاست. این فهرست از سوی کمیته تحریم القاعده و داعش ارائه می‌شود که بر‌اساس قطع‌نامه‌های ۱۲۶۷، ۱۹۸۹ و ۲۲۵۳ شورای امنیت تشکیل شده است.

اروپا؛ خط مقدم پازل ایالات متحده در مهار روسیه

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۱۱ اسفند ۱۴۰۰

یکی نکات قابل توجه در باب حوادث اخیر در قضیه اوکراین، فعال شدن دول اروپایی بیش از همیشه در تقابل با روسیه است. با وجود اینکه روسیه بیش از پیش تهاجمی عمل می‌کند و در دوران زمامداری پوتین این امر با حضور گسترده نظامی پوتین در اقصی نقاط جهان و اشغال سرزمینی برخی جمهوری‌های سابق شوروی به روشنی عیان است

سرانجام دوگانه ریچارد نفیو و رابرت مالی

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۵ بهمن ۱۴۰۰

از ابتدای انتخاب رابرت مالی و سپس ریچارد نفیو، برخی بر تفاوت دیدگاه‌های این دو تاکید کرده بودند و به همکاری میان این دو به دیده شک و تردید می‌نگریستند. به نحوی که این انتخاب‌های بایدن را به سیاست چماق و هویچ در قبال ایران تشبیه می‌کردند.

گسترده شدن میز مذاکرات

نیروی پهپادی، رکن چهارم

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۸ آذر ۱۴۰۰

در حالی که توجه مجامع جهانی به سمت مذاکرات پیش‌رو در وین دوخته شده است و اما و اگرهای بسیاری در باب نتایج منتج از آن در خروجی رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته است، اما سعی طرف‌های درگیر این بوده است که روزهای منتهی به این مذاکرات را با بازی‌های روانی، مانورهای نظامی و اقدامات سیاسی طی کنند تا دست بالاتر را در مذاکرات داشته باشند. ایران نیز به عنوان طرف تنها و موثر این مذاکرات، اقدام به این قبیل مانورهای سیاسی، نظامی و روانی کرده است. مجموعه اتفاقات در حوزه خلیج فارس، دعوت از مدیر کل سازمان بین‌المللی انرژی اتمی و مانورهای نظامی گسترده را می‌توان در همین بستر تحلیل کرد.

ایران یا اسرائیل؟!

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۵ آبان ۱۴۰۰

در حالی که خاورمیانه با خروج ایالات متحده از افغانستان، دچار خلاء ناشی از تضعیف تدریجی حضور آمریکا در این منطقه و گذار به نظم جدید است؛ موضوعی که بیش از پیش جلب توجه می‌کند، رقابت گسترده دو کشور ایران و اسرائیل در این منطقه است. رقابتی که علاوه بر تقابل‌های ژئوپلیتیک، سعی در جلب حمایت کشورهای خاورمیانه دارد.

رویکرد ایالات متحده در خروج از افغانستان؛ نقض تعهدات آمریکایی و بین‌ المللی

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۲۷ شهریور ۱۴۰۰

توافق دوحه که میان دولت ترامپ و طالبان شکل گرفت، خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از افغانستان را در پی داشت. بنا به گفته سنتکام، ایالات متحده سطح نیروهایش را از ۱۳۰۰۰ نفر به ۸۶۰۰ نفر در جهت انطباق با توافق صلح با طالبان کاهش داد. سپس در ژانویه 2021 میلادی نیروهایش را تا ۲۵۰۰ نفر کاهش داد. این کمترین تعداد سربازان آمریکایی در افغانستان از سال ۲۰۰۱ میلادی تا آن زمان بود. سرانجام در ۳۰ اوت ۲۰۲۱ میلادی، نیروهای آمریکایی به‌طور کامل از افغانستان خارج شدند.

چرا افغانستان مهم است؟!

نویسنده: حمید رضا اکبرپور | ۳ شهریور ۱۴۰۰

خروج ایالات متحده و بازخیزش طالبان و کنترل بر اکثر ولایات این افغانستان، دوباره نام این سرزمین را بر سر زبان‌ها انداخته و سرتیتر رسانه‌های خبری کرده است. سرزمینی که محل جنگ و نزاع با ابرقدرت‌های زمان بوده است، از امپراطوری بریتانیای کبیر تا شوروی عصر جنگ سرد و ایالات متحده بعد از جنگ سرد که هژمون برتر بوده است

بیوگرافی