سید حامد حسینی

سید حامد حسینی

سید حامد حسینی، پژوهشگر مهمان سابق مرکز پژوهش های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه می باشد. وی دانشجوی مقطع دکتری در رشته روابط بین الملل دانشگاه گیلان است. حوزه مطالعاتی آقای حسینی  ایران و مسایل استراتژیک خاورمیانه است.

نامبرده مقالاتی را در مجلات معتبر داخلی به چاپ رسانده است. آخرین آثار پژوهشی وی عبارتند از: مقاله « بررسی مسئله استقلال خواهی اقلیم کردستان عراق و تأثیر آن بر امنیت ملی ایران » ؛ (فصلنامه مطالعات خاورمیانه، تابستان 98)، «جمهوری اسلامی ایران و معمای امنیت داخلی»؛ (همایش بین المللی مسائل سیاسی ایران، اردیبهشت 98)،« چندجانبه گرایی و مجموعه امنیت منطقه ای: با تأکید بر منطقه خاورمیانه » ؛ (همایش بین المللی چندجانبه گرایی در سیاست خارجی ایران، اسفند 97)

hamedhoseini@alumni.ut.ac.ir


تعداد 39

بررسی ناکامی اطلاعاتی اسرائیل در عملیات 7 اکتبر حماس

نویسنده: سید حامد حسینی | ۲۳ مهر ۱۴۰۲

روز شنبه، 7 اکتبر 2023، حدود ساعت 6:30 صبح به وقت محلی، حماس بیش از 3000 موشک پرتاب کرد و 1000 پیکارجو را از مرز غزه به شهرک‌های اسرائیلی فرستاد. با وجود گستردگی و دامنه این حمله، گزارش‌ها اعلام کرده‌اند که مقامات امنیتی اسرائیل مدعی شده‌اند هیچ هشدار خاصی مبنی بر اینکه حماس در حال تدارک یک حمله پیچیده است و نیاز به حملات هماهنگ زمینی، هوایی و دریایی دارد را نداشته‌ اند.

منافع و موانع روند عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی

نویسنده: سید حامد حسینی | ۴ شهریور ۱۴۰۲

منابع اسرائیلی و آمریکایی به‌ تازگی اعلام کردند که مذاکرات برای عادی‌ سازی روابط بین پادشاهی عربستان سعودی و اسرائیل با میانجی گری ایالات متحده در حال انجام است. این منابع از خوش‌بینی آمریکا به امکان دستیابی به این توافق در آینده نزدیک حداقل قبل از انتخابات آمریکا در نوامبر 2024 خبر دادند. به نظر می‌رسد برآیند منافع و محرک‌هایی که طرفین را به سوی امضای توافق عادی‌سازی سوق می‌دهد و نیز موانع مهمی که بر سر راه این توافق وجود دارد باعث شده است تا حداقل در آینده نزدیک و قابل پیش‌ بینی، امکان امضای چنین توافقی بعید باشد.

به بهانه صد سالگی هنری کیسینجر: درس‌هایی که می‌توان آموخت

نویسنده: سید حامد حسینی | ۸ خرداد ۱۴۰۲

درحالی ‌که هنری آلفرد کیسینجر 100 سالگی حیات خود را در 27 مه جشن می‌گیرد، منطقی است که به گذشته نگاه کنیم و میراث او را بررسی کنیم و ببینیم که او چگونه - چه خوب و چه بد - بر دنیایی که در آن نقش مهمی داشته، تأثیر گذاشته است.

عادی‌سازی روابط ایران و عربستان از منظر جایگاه چین

نویسنده: سید حامد حسینی | ۱۵ فروردین ۱۴۰۲

در 10 مارس 2023، دو رقیب منطقه ‌ای یعنی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به توافقی دست یافتند که برنامه‌ای گام‌ به ‌گام برای احیای روابط بین دو کشور ارائه می‌کند. این قرارداد که در پکن امضا شد گویای نفوذ چین در خاورمیانه است، به ویژه در میان نگرانی‌های دیگر ضامن امنیت سنتی منطقه یعنی ایالات متحده در اوکراین و نیز منطقه ایندوپاسیفیک. خبر آشتی ایران و عربستان سعودی با استقبال از سوی دولت بایدن مواجه شد.

امکان‌سنجی عادی‌سازی روابط اسرائیل و سودان

نویسنده: سید حامد حسینی | ۳۰ بهمن ۱۴۰۱

الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل اخیرا اعلام کرد که در 2 فوریه 2023 به خارطوم سفر کرده که نقطه عطف جدیدی در مسیر ایجاد روابط رسمی و تمام‌عیار بین سودان و اسرائیل بوده است. وزیر خارجه مدعی شد که با ژنرال عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیت سودان و رهبر نیروهای مسلح، دیدار کرده است تا گام‌های پایانی را برای توافق نهایی صلح بین دو کشور تحت نظارت آمریکا انجام دهد؛ البته مشروط به اینکه این توافق تنها پس از تشکیل دولت انتقالی غیرنظامی در سودان امضا شود

رفتار دولت جدید اسرائیل در قبال قدرت‌های بزرگ

نویسنده: سید حامد حسینی | ۱۳ دی ۱۴۰۱

بدون شک، عرصه سیاسی در اسرائیل با دولت جدید راست افراطی در سال 2023 که حاصل پنجمین انتخابات در چهار سال اخیر برای کنست در نوامبر 2022 بود، شاهد یک تغییر چشمگیر است. اعضای ائتلافی که بنیامین نتانیاهو تشکیل داده نگرانی‌های جامعه بین‌المللی را به دلیل حساسیت مناقشه اسرائیل و فلسطین از یک‌سو و تلاش آمریکا برای کاهش اختلافات کشورهای عربی با اسرائیل از سوی دیگر برانگیخته است. با این ‌حال، یک از مهم‌ترین سوا لاتی که باید به آن پاسخ داده شود این است که دیپلماسی اسرائیل نسبت به قدرت‌های بزرگ که نقش مهمی در هدایت نظام بین‌الملل ایفا می‌کنند چیست

کنست بیست و پنجم: تأملی بر نتایج انتخابات اسرائیل

نویسنده: سید حامد حسینی | ۱۷ آبان ۱۴۰۱

اردوگاه جناح راست اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو، رهبر مخالفان، در بیست و پنجمین انتخابات کنست که در تاریخ 1 نوامبر برگزار شد به پیروزی بزرگی دست یافت، زیرا اردوگاه نتانیاهو موفق به کسب 64 کرسی شد و می‌تواند به‌آسانی یک دولت کاملاً راست‌گرا تشکیل دهد. از سوی دیگر، اردوگاه ضد نتانیاهو تا حد معناداری افول کرد و حزب چپ‌گرای مرتص پس از گذشت 30 سال دیگر در کنست جایی ندارد و راست افراطی جایگاه خود را به شکلی بی‌سابقه در نظام سیاسی اسرائیل تقویت کرد که نماینده برجسته آن‌ها حزب صهیونیسم مذهبی است. این یادداشت تحلیلی نتایج انتخابات اسرائیل و عوامل منجر به این نتایج را بررسی نموده و تلاش می‌کند تا آینده صحنه سیاسی اسرائیل را در پی تشکیل یک دولت راست‌گرا پیش‌بینی کند.

پیامدهای احتمالی توافق گازی اسرائیل و لبنان

نویسنده: سید حامد حسینی | ۲۵ مهر ۱۴۰۱

بر اساس نقشه‌ هایی که هر دو بازیگر در سال 2011 به سازمان ملل ارسال کردند، لبنان و اسرائیل بر سر منطقه دریایی به وسعت 860 کیلومتر مربع (332 مایل) دچار اختلاف شده‌اند. این منطقه سرشار از گاز طبیعی و نفت است. از سال 2020، پنج دور مذاکرات غیرمستقیم در مورد این موضوع تحت حمایت سازمان ملل و میانجیگری ایالات متحده برگزار شده است که آخرین دور آن در می 2021 برگزار شد. به نظر می‌رسد در برهه کنونی توافق تعیین مرزهای دریایی با میانجیگری ایالات متحده بین لبنان و اسرائیل در مراحل پایانی خود قرار دارد. مقامات لبنانی و اسرائیلی می‌گویند که این توافق به زودی امضا خواهد شد، اگرچه هنوز بحث‌ های مهمی ادامه دارد و این احتمال وجود دارد که توافق نهایی به زودی محقق نشود.

نگاهی راهبردی به عملیات سپیده‌دم اسرائیل

نویسنده: سید حامد حسینی | ۸ شهریور ۱۴۰۱

در 5 اوت، ارتش اسرائیل (IDF) عملیات هوایی سپیده‌ دم (Breaking Dawn) علیه نوار غزه را آغاز کرد و زیرساخت‌های جهاد اسلامی فلسطین (PIJ) را هدف قرار داد. این حمله ماهیت پیشگیرانه‌ای داشت؛ چرا که پنج روز قبل، اسرائیل باسم السعدی، یکی از رهبران ارشد این سازمان را که در کرانه باختری فعالیت می‌کرد، دستگیر کرده بود. پس از دستگیری، تنش‌ها به سرعت بالا گرفت و اسرائیلی‌ها خود را برای انتقام‌گیری احتمالی از سوی جهاد آماده کردند؛ جاده‌های جنوب اسرائیل بسته شد و سربازان به مرز غزه اعزام شدند. در نهایت، دولت نخست‌وزیر یائیر لاپید تصمیم به انجام حملات هوایی قبل از تحقق تهدید جهاد اسلامی گرفت.

ارتش اسرائیل و مسئله اعتماد عمومی

نویسنده: سید حامد حسینی | ۲۹ مرداد ۱۴۰۱

در ژانویه سال آینده، آویو کوخاوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل به دوره چهار ساله خدمت خود پایان خواهد داد و در حال حاضر روند تعیین جانشین وی در حال انجام است

بیوگرافی