گزارش نشست گروه روندهای فکری در ایران و خاورمیانه
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰
«سیاست رهایی بخش در جهان امروز: نقد و بررسی کتاب از هرمنوتیک به سیاست رهایی بخش»
مختار نوری دکتری علوم سیاسی با گرایش اندیشه سیاسی و مدیر گروه روندها و جریان های فکری در خاورمیانه در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. حوزه مطالعاتی ایشان اندیشه سیاسی، کاربست اندیشه های سیاسی و گسترش اخلاق در زندگی فردی و سیاسی می باشد.
کارها و آثار پژوهشی ایشان به شرح زیر می باشد:
-تقریرهای رقیب درباره مدرنیته ایرانی:اعتراض و وفاداری، انتشارات قصیده سرا.
-السدیر مک اینتایر: جماعت گرایی،فضیلت محوری و سیاست، انتشارات قصیده سرا.
-جایگاه مفهوم فضیلت در اندیشه سیاسی اسلامی، انتشارات انجمن حکمت و فلسفه.
-درآمدی بر مناظره لیبرال ها و جماعت گرایان در فلسفه سیاسی معاصر، انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
nouri.mokhtar63@gmail.com
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰
«سیاست رهایی بخش در جهان امروز: نقد و بررسی کتاب از هرمنوتیک به سیاست رهایی بخش»
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۲۵ اسفند ۱۳۹۹
گروه روندهای فکری پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه با قریب به یک ده فعالیت پژوهشی یکی از گروههای علمی شناخته شده در جامعه علمی کشور است. این گروه مطالعاتی علیرغم گسترش پاندمی کرونا و اخلال در برگزاری برنامه های علمی در سطح کشور، با همت، تلاش و همکاری گروهی از اساتید، پژوهشگران و دانشجویان برجسته علوم سیاسی و مطالعات بین الملل سال پژوهشی دیگری را پشت سر گذاشت.
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۱۷ اسفند ۱۳۹۹
««ارزیابی ده ساله انقلابهای عربی: امکان و امتناع دموکراسی در جهان عرب» عنوان نشستی تخصصی است که توسط گروه روندهای فکری وابسته به پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه روز جمعه 15 اسفندماه ۱۳۹۹ از ساعت 17 الی 19 برگزار گردید. این نشست علمی با حضور فریدون مجلسی دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی و بین المللی، عبدالامیر نبوی تحلیلگر مسائل و تحولات سیاسی خاورمیانه و عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و محمدرضا رضوانی صدقی عضو گروه روندهای فکری و همچنین علاقهمندان به این حوزه در بستر فضای مجازی برگزار شد. مدیریت علمی این نشست نیز بر عهده مختار نوری مدیر گروه روندهای فکری پژوهشکده مطالعات خاورمیانه بود. آنچه میخوانید تصویری کلی از مباحث مطرح شده در جلسه مذکور است که توسط مدیر نشست ارائه شده است.ارزیابی ده ساله انقلابهای عربی: امکان و امتناع دموکراسی در جهان عرب» عنوان نشستی تخصصی است که توسط گروه روندهای فکری وابسته به پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه روز جمعه 15 اسفندماه ۱۳۹۹ از ساعت 17 الی 19 برگزار گردید. این نشست علمی با حضور فریدون مجلسی دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی و بین المللی، عبدالامیر نبوی تحلیلگر مسائل و تحولات سیاسی خاورمیانه و عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و محمدرضا رضوانی صدقی عضو گروه روندهای فکری و همچنین علاقهمندان به این حوزه در بستر فضای مجازی برگزار شد. مدیریت علمی این نشست نیز بر عهده مختار نوری مدیر گروه روندهای فکری پژوهشکده مطالعات خاورمیانه بود. آنچه می خوانید تصویری کلی از مباحث مطرح شده در جلسه مذکور است که توسط مدیر نشست ارائه شده است.
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۲۰ بهمن ۱۳۹۹
امکان و مکانیسم کاربرد اندیشه سیاسی در عرصه عمل، عنوان نشست تخصصی ای است که روز پنج شنبه ۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ توسط گروه مطالعاتی روندهای فکری در ایران و خاورمیانه وابسته به پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه برگزار گردید. این نشست علمی با حضور قدیر نصری رئیس پژوهشکده و استاد اندیشه سیاسی دانشگاه خوارزمی، مختار نوری مدیر گروه روندهای فکری، سیدحکیم کمال از روشنفکران افغانستانی و دانشجوی دکترای فلسفه سیاسی در دانشگاه هایدلبرگ آلمان و عارف عبادی دانش آموخته نظریه سیاسی از دانشگاه ناتینگهام انگلستان و پژوهشگر مهمان در گروه روندهای فکری و علاقهمندان به این حوزه در بستر فضای مجازی برگزار گردید. در ادامه شرح مختصری از موضوعات مطرح شده توسط سخنرانان در این جلسه ارایه خواهد شد.
انتشار کتاب دکتر مختار نوری پژوهشگر ارشد مهمان
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹
مدرنیته در مقام یک نظم جدید چنان در زندگی بشری تحولآفرین بوده است که به هیچ وجه نمیتوان از این نظم مدرن و سمتوسوهای مختلفی که خلق کرده غفلت ورزید. دامنۀ وسیع سنت انتقادی نسبت به مدرنیته و وجود طیفهای فکری مختلف موید این موضوع است که احتجاجات در باب مدرنیته، هم برای زندگی بشری و هم برای حوزۀ اندیشه سیاسی، خطیر و حیاتی است. لذا بررسی و شناخت منازعاتی از این دست که بر سر معنا، ماهیت و صورتبندی سیاسی و اخلاقی مدرنیته پدید آمده است، بخشی از منطق اصلی اثر حاضر است. از این حیث، این کتاب، میخواهد این داستان فکری را بیان کند که چگونه مواجهۀ متفکران معاصر غربی با مدرنیته، از رویکرد سهوجهی «خروج»، «اعتراض» و «وفاداری» حکایت میکند. اندیشههای فوکو، لیوتار، اشتراوس، مکاینتایر، هابرماس و راولز، این رویکرد سهوجهی را نمایندگی میکنند. شش متفکر منتخب در این اثر طیفی از مواضع فلسفی، سیاسی و اخلاقی را مطرح و نمایندگی کردهاند و به ما نشان خواهند داد که چگونه مدرنیته بهمثابه یک «متن» مورد تفاسیر مختلف و متفاوتی قرار گرفته است.
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۳ اردیبهشت ۱۳۹۹
ویروس کرونا به مثابه حادترین بحران جهانی بسیاری از کشورها و نظامهای سیاسی را با چالشهای جدی مواجه ساخته است. خطر بحران کرونا برای صلح و امنیت جهانی به حدی است که سازمان ملل خواهان آتشبس در تمامی درگیریها در جهان شده است. مسائلی مانند رکود در اقتصاد جهانی، چالش علیه همکاریهای منطقهای و بینالمللی، چالش در اتحادیه اروپا، تضعیف ارتباطات بینالمللی، گسترش بیکاری در سطح جهانی، سقوط بازارهای مالی، آسیب دیدن نظام معیشت و رفاه مردم در کشورهای توسعه نیافته، کم حجم شدن زندگی روزمره مردم، محدود شدن روابط اجتماعی ، بحرانهای روحی و روانی و... صرفاً بخشی از چالشهای ناشی از این بحران خطرناک محسوب میشوند.
نویسنده: مختار نوری (مدیر گروه) | ۸ بهمن ۱۳۹۲
تحولات انقلابی دنیای عرب نه تنها نشانگر تغییر و تحولات اساسی در ساختارهای سیاسی و اقتصادی موجود است ، بلکه تغییرات مهمی را در حوزه نظریه های انقلاب نیز بوجود آورده است. به گونه ای که تقریبا هیچ یک از نظریه های اصلی انقلاب مانند نظریه منازعه طبقاتی، نظریه واقع گرایی سیاسی ، نظریه همبستگی اجتماعی، نظریه کاریزما و نظریه فرد گرایانه) ، توان تبیین تحولات نوظهور دنیای عرب در سطح داخلی کشورها و در سطح سامانه بین المللی را ندارند.